Skip to content Skip to footer

Nu de zomer echt gaat beginnen en het steeds warmer wordt moeten we zeker op de gezondheid van onze paarden letten. Te veel warmte kan grote schade aanrichten aan de gezondheid van u paard, bijvoorbeeld uitdroging. Ernstige hitte stress kan leiden tot diarree en zelfs tot koliek. Een paard heeft een hoge warmteproductie en het lichaam is minder goed in het afkoelen. Bescherm u paard tegen de warmte en natuurlijk ook tegen de insecten.

Enkele tip

Schaduw in de weide
Als een paard de hele dag in de weide staat, bescherm hem tegen de zon. Een schuilstal of bomen kunnen veel schaduw en dus verkoeling bieden.
Water
Zorg ervoor dat uw paard altijd de beschikking heeft over vers water. Als water te lang in de zon staat dan warmt het op en zal ongezond worden. Als een paard onvoldoende drinkt, biedt hem dan een zoutblok aan om de wateropname te bevorderen
Elektrolyten
Als een paard veel zweet dan heeft een paard behoefte aan aanvulling met elektrolyten. Elektrolyten dienen altijd in combinatie met water gegeven te worden, anders kan het schadelijk zijn.
Minder zware arbeid
Bij extreme hitte is het beter om de intensiteit van de arbeid te verminderen en eventueel op te splitsen in enkele korte sessies. Dit is vooral belangrijk wanneer de luchtvochtigheid hoog is en bijdraagt aan de slechte kwaliteit van de lucht die hij ademt
Bescherm tegen de zon
Licht gekleurde of witte paarden kunnen last krijgen van zonnebrand. Zelfs paarden met witte sokken, roze neus, of kale plekken kunnen gevoelig zijn voor zonnebrand. Bescherm je paard door middel van een deken met UV bescherming of eventueel met zonnebrand
Korte vacht
(Oudere) paarden met lange haren kunnen beter geschoren te worden. Voornamelijk paarden met de ziekte van cushing kunnen een dikke vacht houden in de zomer. Een dikke vacht houd warmte vast tijdens de zomer waardoor het paard moeilijk kan afkoelen.
Bescherm tegen insecten
In de zomer zijn veel insecten actief in de weide. Vliegendekens, – maskers en – sprays kunnen uitkomst bieden.
Koelen met lauw water
Paarden worden na de arbeid vaak gekoeld met ijskoud water. Echter door het afspoelen met ijskoud water zal het lichaam juist harder gaan werken om op te warmen. Koelen met lauw water is daarom effectiever.