Skip to content Skip to footer

Rhinopneuomie-virus

Alle paarden in Nederland komen er regelmatig mee in aanraking: het rhinopneunomie-virus. Maar wat is dit precies voor virus?

Rhinopneumonie is een virusziekte en kent drie varianten: de verkoudheidsvariant, de abortusvariant en de neurologische variant. De verkoudheidsvorm komt vaak voor, vooral bij jonge paarden. Deze variant van het virus veroorzaakt koorts en soms een snotneus, hoesten en/of dikke benen.

De abortusvorm komt ook regelmatig voor, vanzelfsprekend bij merries. In dit geval veroorzaakt rhinopneumonie een abortus of er wordt een zeer zwak veulen geboren, dat vaak alsnog sterft.
De neurologische variant zie je vrij weinig. Deze variant tast het zenuwstelsel van het paard aan. Dit begint meestal met een wat slappe staart en ataxie (je paard loopt alsof het dronken is). Eventueel kunnen ernstiger verlammingsverschijnselen optreden.

Voor rhinopneumonie bestaat geen specifieke therapie. Van de verkoudheidsvorm herstelt je paard meestal snel. De abortusvorm veroorzaakt meestal geen ziekteverschijnselen bij de merrie, dus ook hier is behandeling vaak niet nodig. Heeft je paard de neurologische variant van rhinopneumonie, dan kan hij met intensieve verpleging gedeeltelijk of volledig herstellen.

bron, dierennieuws